Itokan Aikido

De naam Itokan is in 1994 door Suganuma Sensei persoonlijk aan onze groep dojo’s gegeven. Itokan betekent “licht dat in een hoek schijnt” of “het licht in jezelf”. Itokan als plaats van licht en warmte; zo interpreteren wij het gevoel dat Suganuma Sensei met de naam Itokan tot uitdrukking wilde brengen.
De Itokan organisatie heeft een officiële samenwerkingsverband met Suganuma Shihan (8ste Dan). De graden, van Suganuma Shihan, zijn erkend door Aikikai Hombu Tokyo.
 

Shoheijuku

Itokan Aikido is aangesloten bij Shoheijuku, de organisatie van Suganuma Shihan in Japan. Jaarlijks zijn er Aikido Zomerscholen waar Suganuma Shihan zelf, of een vertegenwoordiger, lesgeeft voor 3 á 4 dagen. Dan examens vinden daar plaats, tevens de Kuy/Dan graduering van buitenlandse Europese dojo’s. Itokan Kuy graduering, in Nederland door het jaar heen, staan onder leiding van Joost van Straaten.

Japan

Itokan Aikido heeft een directe lijn met Japan, Suganuma Shihan. Jarenlang gaat Itokan gemiddeld 1x in de 2 jaar naar Suganuma Shihan-Shoheijuku. 20 leerlingen is de hoogste score tot nu toe. Veel trainen en toch nog sightseeiing maken deze trip steeds tot een geweldige ervaring met elkaar! Culturele uitwisseling is belangrijk.